MAÇKA

19 Nisan 2020 Pazar

 

Kültürel miraslarıyla, yemyeşil yaylalarıyla, bol oksijeniyle, tertemiz suyuyla, leziz alabalıklarıyla ve sütlacıyla meşhur Maçka, turizm bakımından Doğu Karadeniz’in ve Trabzon’un en önemli ilçelerinden biridir. 
Dağların vadiye bakan yamaçlarında kayın, ladin, göknar ve çam ağaçlarından oluşan ormanlarının süslediği vadilerin ortasında Meryemana ve Hamsiköy derelerinin birleştiği noktada antik çağlardan itibaren tarihi İpek Yolu üzerinde önemli bir uğrak noktası olmuştur.
Şehirde çok fazla ceviz ağacı bulunması nedeni ile konar-göçer kabileler halinde buralara gelen Türk boyları şehre Cevizlik adını vermişlerdir. 
Maçka sözcüğünün Kafkas dillerinden geldiği, sonradan yerli Hıristiyanların ağzında değişik biçimde söylendiği bilinmektedir. 
Maçka; Persler, Romalılar, Bizans ve Komnenos Devleti’nin sınırları içinde yer almış; Fatih Sultan Mehmet’in 1461 yılında Trabzon’u fethetmesi ile Osmanlı hakimiyetine girmiştir. 
Osmanlı idaresi yerleşik Hıristiyan ahalinin dinini yaşamına, manastırların faaliyetlerini sürdürmelerine müsaade etmiştir. 
1916 yılında Rusların Trabzon’u işgal etmesi ile Maçka, 15 Şubat 1918 yılına kadar Rus hâkimiyetinde kalmıştır. 
Maçka’nın genel iklim yapısı yıl boyu süren yağışlar nedeni ile ılıman ve nemlidir. 
İlçenin verimli toprak yapısı birçok bitki ve çiçek çeşidini ve yoğun bir ormanlık alanı barındırır. 2000 metre yüksekliğe kadar zengin orman örtüsüyle, daha yükseklerde ise dağ bitkileriyle donanmıştır. 
Doğal güzellikleriyle, temiz havasıyla ve kaynak sularıyla eşsizdir Maçka yaylaları. 
Taş döşeli şose yollarla donatılan Maçka yaylaları, tarih boyunca, otokton halklar (Canlar, Tizanlar, Makronlar, Diriller), Persler, Romalılar, Bizanslılar, Komnenoslar, Türk Beylikleri ve Osmanlılar tarafından Doğu Anadolu’dan Karadeniz’e ulaşmak için geçiş güzergahı olarak kullanılmıştır. 
UTEF’in 2014 yılından itibaren ev sahipliğini yapan Maçka; çeşitli sanatsal aktivitelere ilham vermekte, Kalandar gibi gelenekleri yaşatmakta, manzaraları ve kültürüyle fotoğraf sanatçılarına her mevsim adeta davetiye çıkarmaktadır. Maçka Belediyesi de, kültürel mirasların görüntülenmesine yönelik Ulusal Fotoğraf Yarışması düzenleyerek bu sanata destek vermektedir. UTEF mekânı Maçka, sayfamızda bu görseller eşliğinde tanıtılmaktadır. 

E. Âlâ TÜRKMEN

 

Yararlanılan Kaynak: Maçka Belediyesi

 

Galeri