ÇARŞIBAŞI

17 Nisan 2020 Cuma


Trabzon - Giresun sahil yolu üzerinde, kurulmuş güzel bir yerleşim merkezidir.
Eski adı İskefiye olup ismi yeni isminin konduğu tarih 1962 yılıdır.
Vakfıkebir ' de kurulan pazara gidecek olan insanların konaklama yeri olduğu fikrinden hareketle Çarşıbaşı ' na Pazarönü de denilmektedir.
Çarşıbaşı ' nın tarihi, Trabzon ilinin tarihi geçmişi içinde değerlendirilir.
Yerli kavimlerin, Kimmerlerin, İskitlerin, Perslerin, Romalıların, Miletlerin, Türkmenlerin, Osmanlıların hakimiyet yılları Çarşıbaşında da yaşanmıştır. Sultan II. Mahmut zamanında , denizden bir Rus baskınını önlemek , memleket savunmasını kolaylaştırmak amacı ile Trabzon kıyılarına top tabyaları yerleştirilmiş, bunlardan biri de Çarşıbaşı’na kurulmuştur. Tanzimat sonrasında Trabzon vilayet olunca etrafındaki merkezler Trabzon ' dan yönetilmeye başlanmıştır. Çarşıbaşı, Vakfıkebir ' e bağlanmış ve bu bağlılık uzun süre devam etmiştir .
17 . yüzyılda Trabzon ' u gezen ünlü seyyahımız Evliya Çelebi " Seyahatname " isimli eserinde Çarşıbaşı’ndan da bahseder. 
İşgal yıllarında Çarşıbaşı’nda da yıkımlar olmuş, medrese ve karakol binaları, evler yıkılmıştır.
Çarşıbaşı 1944 yılında bucak olmuş, 01. 12. 1954 tarihinde Belediyesi kurulmuş ve 12. 08. 1991 tahinde ilçe olmuştur.
Çarşıbaşı’nın kendine has renklerinin ve dokusunun olduğu bir dokuma türünün imalatı 15. Ve 16. Yüzyıllara dayanmaktadır.
Kavaklı Köyünde birkaç ailenin bildiği ve dokumasını bir sır gibi saklanarak dokunan bu kumaş, 1933 yılında Hafız Şükrü Bayraktar adında bir şahsın ip ve boya tüccarlığına başlaması ile hız kazanmış ve günümüzde 500 dokuma tezgâhı kurulmuştur.
Adına Festivaller yapılan keşan dokumacılığı “Çarşıbaşı Keşanı” adıyla tescillenmiştir.

E. Âlâ TÜRKMEN

 

Galeri