DÜZKÖY

16 Nisan 2020 Perşembe

 

Haçka Köyü, 1944 yılında Bucak olmuş, 1961 yılında Düzköy adını almıştır. 

Akçaabat İlçesine bağlı iken 09 Mayıs 1990 tarih ve 3644 sayılı yasa gereğince İlçe statüsüne kavuşmuştur. Halkının büyük bir bölümü Nisan ayından Sonbaharın başlarına kadar mezra yada yaylalara göç etmektedir. İlçede eğitim hayatı 1889 tarihinde başlamıştır. 

16 mahalleden oluşan ilçede geçim kaynağının önemli bir bölümü tarım ve hayvancılık sektöründen sağlanmaktadır. Tarım ürünlerinin çeşitliliği, verimini sınırlandıran etkenlerin başında coğrafi koşulları gelmektedir. İlçenin rakımı yüksek, arazi yapısı engebeli ve dağınıktır. Buna karşın sahip olduğu meralar ve otlaklar hayvancılık açısından büyük avantaj olarak gösterilebilir. Yaz aylarında hayvanların önemli bir bölümü meralardan istifade edebilmekte ve kışlık yem ihtiyacının bir kısmı arazilerinden sağlanabilmektedir.

Kendine has coğrafya ve iklime sahip olan ilçenin zengin yaşam kültürü içinde yayla yaşantısı önemli yer tutmaktadır. Düzköy Yaylası, Serda Yaylası, Hırsafa Yaylası, Gürgendağ Yaylası, Alazlı Yaylası, Honefter Yaylası, Fenko Yaylası otantik yaşama biçimi olarak kuşatıcı ve farklılık gösterirken; kirlenmemiş havasını, soğuk sularını, yazın ferahlatıcı serinliğini, büyüleyici güzellikteki manzaralarını, hormonsuz bitkilerini, tabiat ortamlarında yetişen hayvanlardan elde edilen gıdaları sunmaktadır. Yaylaların çevresi genellikle ladin türü çam ağaçlarıyla kaplıdır. Köknar, ladin sarıçam, sedir, kayın, meşe, karaağaç, gürgen, kızılağaç ve yabani fındık gibi ağaç türleri ile orman gülü ve yabani açelya gibi binlerce kır çiçekleri ve yemyeşil çayırlar Düzköy yaylalarında davetkârdır. Turizme elverişli gezi ve kamp için uygun alanlar sunmaktadır yaylalar. 

Dünyanın en uzun ikinci mağarası olarak da kabul edilen Çal Mağarasının içinden küçük bir dere akmaktadır. Mağaranın üzerinde tarihi bir kale vardır. Mağara, bir yeraltı su kanalıdır. Girişi geniş olmakla birlikte giderek daralmaktadır. 2003 yılında halkın ziyaretine açık hale getirilmiştir.

Doğal güzelliklerinden biri olan Şahinkaya ise uzaktan bakılınca bir kaleyi andırmaktadır. Etekleri çam ormanlarıyla kaplıdır. Üzerinde yuva yapan doğan ve şahinlerden dolayı buraya Şahinkaya denildiği gibi Doğankaya da denilmektedir. Doğankaya Mevkii de adını bu taştan almıştır.

 

E. Âlâ TÜRKMEN

 

Yararlanılan Kaynaklar: Düzköy Kaymakamlığı ve Belediyesi

 

Galeri