MAKALE│E. ÂLÂ TÜRKMEN*

30 Kasım -0001 Pazartesi

UTEF NET!

Asırlar önce kitapların saklandığı yerlerde ilk defa korunma amacıyla ticari belgeler saklanmıştır. Kütüphaneler, ilerleyen çağlar boyunca hep toplumların gereksinimlerine hizmet etmiş, tüm zamanlarda kayıtlı bilgilerin sığınağı olmuştur...

Trabzon’da Sümelâ Manastırı Kütüphanesi, Kuştu Manastırı Kütüphanesi, Hatuniye Kütüphanesi, Fatih Ortahisar Camii Kütüphanesi, Ortahisar Saraç-zâde, Fetvahane, Ahmet Efendi ve Eski Kütüphane, Hacı Salih Efendi, Müdafa-i Hukuk Cemiyeti, Trabzon Muallimler Cemiyeti, Trabzon Türk Ocağı ve Trabzon Halkevi Kütüphanesi Trabzon’un Kütüphaneler tarihinde yerini alanların önde gelenleridir. 

Trabzon İl Halk Kütüphanesi, Trabzon Çocuk Kütüphanesi, Akçaabat, Araklı, Arsin, Beşikdüzü, Çaykara, Düzköy, Geyikli, Maçka, Of, Sürmene, Şalpazarı, Tonya, Vakfıkebir, Yomra İlçe Halk Kütüphaneleri, İsmail Hakkı Berkmen Tarih Kütüphanesi, KTÜ Faik Ahmet Barutçu Kütüphanesi, Botanik Park-Millet Kütüphanesi, Söğütlü-Akçaabat’ta Ahmet Hilmi İmamoğlu Kütüphanesi, Joganita Trabzon Futbol Kütüphanesi, Trabzon Fen Lisesi Kütüphanesi faaliyetlerini sürdürmektedir.

Dünyanın en eski dijital kütüphanesi unvanını 1971 yılında elde eden Project Gutenberg, kültürel eserleri dijital ortamda arşivlemek üzere kurulmuştur. Adnan Büyükdeniz Kütüphanesi ise 26.10.2010 yılında Türkiye’nin ilk % 100 Dijital Kütüphanesi olma özelliğini elde eden Kütüphane olarak Kütüphaneler Tarihindeki yerini almıştır. 

Günümüzde, Dijital Kütüphanelere ulaşmanın yollarından biri de internettir. 

İnternetin tarihi 1950'lerde bilgisayarların gelişmesi ile başlamıştır.

1960’lı yıllarda ABD, İngiltere ve Fransa'daki laboratuvarlar paket ağlar tasarlamıştır. 1970’lı yıllarda İnternet Protokolü (IP) oluşturulur. ARPANET İnternet Ağı bu protokolü imzalayan ilk ağ olur. Farklı ağların daha büyük bir ağa bağlanmasını sağlayan ARPANET, internetteki gelişmelerin öncüsü olmaya devam eder ve 1980'lerin sonundaki gelişmeler modern internetin doğuşuna işaret eder. 1990’lardainternete veri taşıma amaçlı erişim giderek gelişir ve önce mesajlaşmalarla, elektronik postalarla, video görüşmeler, tartışma formları, bloglar, sosyal ağlar, online alışverişlerle devrim yaratılır. 

“Net” sözcüğü ile kısaca ifade edilen İnternet ya da Genel Ağ; bilgisayar sistemlerini birbirine bağlayan elektronik iletişim ağının da adı olmuştur. Bilgisayarla yazılan, okunan, müzik ve film kayıtlarının verilerinin üzerinde saklandığı ağ ise Dijital Platform olarak adlandırılmıştır. 

Uluslararası Trabzon Edebiyat Festivali-UTEF, tanıtım etkinliğinin yapılacağı “Kütüphaneler Haftası”nda Konuklarını Trabzon İl Halk Kütüphanesinde ağırlayacak iken; 2020 açılışını yapacağı mekândan ve etkinliklerinin tümünden pandemi nedeni ile yoksun kalacağının netleştiği gün, olanca hisleriyle, mekânlarını İnternete taşıma kararlılığı sergilemiştir. 

Danışmanlarınca da desteklenince; doğduğu evde İNTERNET’e giriş yapmıştır.

“His ve Mekân” temasıyla ve tüm programlarıyla NET'tedir.

 

* UTEF Kurucusu-Yazar