BEŞİKDÜZÜ

30 Kasım -0001 Pazartesi


Trabzon'un, logosunda kitap olan ilçesidir Beşikdüzü. Okullaşma açısından da zengindir. 
Tarihinde Eğitim Merkezi olmanın gururunu yaşamaya devam etmektedir. 
Trabzon’un batı sınırının ilçesi olan Beşikdüzü Karadeniz’in kıyısında kurulmuş bir yerleşim yeridir. Eski adları Yavabolu-Yobol (Nefs-i Şarlı) Şarlı-Akhisar’dır. 
Tirebolu’ya bağlı iken, 1486 yılında Akçaabat, 1894 yılında Görele’ye bağlanmış daha sonra uzunca süre Trabzon Valiliğine bağlı müstakil nahiye olarak kalmıştır. 1834 yılında müstakil nahiye olmuş, 1916 yılında Vakfıkebir kazasına bağlanmış, 1987 yılında ise ilçe statüsüne kavuşmuştur. Beşikdağ Kapılı Kaya Mağarası, Şahmelik Kalesi ve Adacık kale kalıntıları, Yumru Dağ’ı, Kilise Kıran’ı kalıntıları, Ceneviz kalıntıları ve yerleşim alanları turizm merkezleridir. Ayrıca Oğuz, Kızılağaç, Şahmelik, Şarlı, Kefli, Sis, Küçükköy, Erikbeli, Baldıran, Akkese, Kazmadere, Mandagöz, Bayırmahalle ve Zion Yaylaları görülmeye değer mesire ve yaşam alanlarıdır.  
Beşikdüzü’nün kültüründe “Mayıs Yedisi” şenlikleri önemli yer tutmaktadır. 
Kökeni Orta Asya’ya kadar uzanmakta olan şenliklerin 4000 yıllık tarihi bir geçmişi bulunmaktadır. Yöreye Anadolu’nun fethi sırasında yerleşen Çepni Türkleri bu geleneği günümüze kadar sürdürmüşlerdir. 
Mayıs yedisi bahar mevsiminin bitip yaz mevsiminin başladığını, yaylalara çıkma zamanının geldiğini bildiren bir gelenektir. Yaylacılar Mayıs ayının yedinci gününde sahile iner, büyükbaş hayvanlarını denizde yıkar, bahara veda eğlenceleri yapar ve “aklanıp paklanan” hayvanlarıyla birlikte yaylalara çıkarlardı. Herhangi bir organizasyon kapsamında olmadan kendiliğinden gerçekleşen bu etkinlikler, yaylalara çıkmayan insanlar için de eğlenceye dönüşürdü. Bu şenliklerin yapıldığı 2000 yılında, Karadeniz’de, kapasitelerinin çok üzerinde yolcu alan iki balıkçı teknesinin alabora olması, yöre kültüründe derin iz bırakmıştı. 20 Mayıs 2001 yılında deniz kazasında hayatını kaybedenler anısına tören düzenlenmiş, İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı genelge doğrultusunda “Mayıs Yedisi Şenlikleri” organize olarak yapılması yönünde fikir geliştirilmiş, anma töreninin yapıldığı 20 Mayıs tarihini de içine alacak şekilde 18-19-20 Mayıs tarihlerinde “Beşikdüzü Mayıs Yedisi Şenliği” yapılmaya başlanmıştır.
18.04.2020

 

*UTEF Kurucusu-Yazar
Yararlanılan Kaynak: Beşikdüzü Belediyesi